DN 792B, Moneasa, Jud. Arad
0257313039
vtanamera@yahoo.com
Atractii turistice in Moneasa
Atractii turistice in Moneasa

Alegeti sa va petreceti un sejur in statiunea Moneasa si veti putea sa va bucurati de plimbarile prin natura, imbunatatindu-va astfel sanatatea si starea de bine.

Atractii turistice

 • Pârtia de schi cu o lungime de 250 m.
 • Strandul Moneasa.
 • Instalatii pentru bai calde în cada cu ape minerale, pentru electroterapie, hidroterapie si kinetoterapie, bazine în aer liber pentru bai reci cu ape minerale.
 • Cetatea Dezna, Hanul Deznei
 • Tezaurul dacic de argint de la Gura Vaii
 • Platoul carstic Tinoasa
 • Pestera Liliecilor
 • Pestera Alba
 • Grota de la bai
 • Cariera de marmura neagra si rosie
 • Cascada Boroaia
 • Rezervatia de nuferi
 • Rezervatia de laur – 10 km de Gurahont
 • Casa pictorului si sculptorului Gheorghe Groza (nr.180)
 • Galeria de sculptura în piatra
 • Festivalurile de folclor si de arta traditionala româneasca

Acces
Rutier: DN 709 si DJ 762 Arad – Moneasa, DN 76 si DJ 762 Brad – Moneasa
Feroviar: Gara Sebis pe linia Arad – Brad.

Asezare geografica
Vizitatorul de astazi al statiunii va fi placut surprins nu numai de noua ei infatisare, ci si de cadrul natural de un farmec aparte.

“Perla Muntilor Apuseni” cum este denumita, statiunea balneoclimaterica Moneasa este situata in vestul tarii. Cuibarita intr-o mica depresiune de pe valea Moneasa, relativ joasa, la poalele ramei muntoase a Masivului Codru-Moma, la altitudinea medie de 280 m. Adapostita de dealuri si de mantia verde a padurilor de foioase,Moneasa este astfel ferita de vanturile taioase, de curentii reci la schimbarea anotimpurilor, bucurandu-se de un climat destul de bland, extrem de favorabil curelor balneare.
Spectaculoasele culmi ale Masivului Codru-Moma din lantul Apusenilor, constituite in buna parte din roci calcaroase si inaltate la altitudini ce nu depasesc de regula 1000 m, uneori golase, stralucind in soare si contrastand cu verdele padurilor, aduc asezarii un plus de frumusete si atractivitate.
Insirate mai ales pe valea paraului Moneasa, afluent al Crisului Alb, hotelurile, vilele si gospodariile localnicilor se ivesc printre varfurile vegetatiei arborescente, compunand un tablou de mare frumusete cromatica. In departare, pe coastele montane si pe dealurile din Depresiunea Zarandului, se vad terase “suspendate” cu gospodarii frumos randuite si culturi agricole.
Statiunea se afla la 110 km de Arad si la 20 de km de oraselul Sebis. Cai de acces: sosea sau calea ferata.

Scurt istoric
Straveche vatra romaneasca, regiunea in care se afla situata statiunea Moneasa a fost locuita din cele mai vechi timpuri.
sec  XVII Moneasa si zona inconjuratoare intra sub stapanirea otomanilor, dar care dupa infrangerea de la Viena, parasesc regiunea si punctele fortificate, printre care si cetatea Deznei, aflata la 10 km de Moneasa.
1835 In “Descrierea geografica a comitatului Arad”, apare prima mentiune despre folosirea apelor termominerale din statiune
sept. 1854 Intr-un raport, intocmit cu ocazia inchiderii sezonului la Baile Moneasa, rezulta ca statiunea a fost vizitata de 27 de vilegiaturisti toti fiind “indigeni apartinand burgheziei…Atitudinea lor a fost pasnica si ordonata”.
1865 Izvoarele de ape termominerale sunt analizate, sub aspectul compozitiei lor chimice, apele curative continand sulfat de potasiu, carbonat de potasiu, sulfat de sodiu, bicarbonat de calciu, bicarbonat de magneziu, bicarbonat de siliciu, oxid de aluminiu, temperatura apei fiind de 32,5 grade la izvorul 1, 31,8 grade la izvorul 2 si 25,2 grade la izvorul 3.
13 mai 1886 Anul fondarii. Moneasa obtine de la Ministerul de Interne Imperial de la Viena, denumirea de statiune balneara
1891 Moneasa intra in proprietatea contelui Wenenheim care initiaza constructia caii ferate cu ecartament ingust, Sebes-Moneasa, pentru a facilita transportul turistilor in statiune. In acelasi timp au fost intreprinse transformari edilitare prin ridicarea unor edificii noi, dupa tipicul si amprenta vremii. De asemenea orchestra din Ineu concerteaza zilnic.
1895 Creste numarul turistilor la cca 2000 de persoane
1898 Se face o noua analiza a apelor termominerale. Se reconfirma compozitia chimica apelor si faptul ca datorita calitatii acestor ape, Moneasa face parte din categoria statiunilor renumite din Europa, precum Romerbad, Tobelbad si altele.
1920 Distrusa in timpul primului razboi mondial, satiunea a fost refacuta.
De- a lungul timpului au fost costruite si alte vile, au fost modernizate, racordate la reteaua de apa si canalizare.

Factorii naturali de cura
Statiunea Moneasa prezinta un profil de cura si tratament pentru afectiuni ale sistemului nervos central si periferic, ale sistemului locomotor, unele afectiuni ginecologice, nevroza astenica, reumatologie, ca si boli asociate (de nutritie si metabolice).
In aceasta zona factorii naturali de cura sunt climatul si apele minerale oligoterme, slab radioactive .
Climatul statiunii Moneasa reprezinta un factor de prim ordin in terapeutica balneara. El are un efect calmant asupra sistemului nervos central si in general asupra organismului uman. Aerul incarcat de ioni negativi, furnizati de vegetatia abundenta, are un efect benefic asupra sanatatii, conferind statiunii inca un element care o face cautata.
Se pare ca apele termominerale au fost cunoscute inca de pe vremea romanilor, care posibil sa fi avut aici terme. Apele termale au temperatura de 25-32 de grade si sunt ape bicarbonatate, calcice, magnezice, sodice , hipotone. Aceste ape constituie zestrea de aur a statiunii si asigura, prin ele insele, profilul ei de tratament.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.